Een bedrijf
met emotie!

Pianostemmer in 4e generatie.

EkhartPiano’s sinds 1890 uw specialist voor het stemmen en repareren van uw piano.
Noord-Holland en omstreken.

Richard Ekhart

Contact

Stemmen en onderhoud

Een gemiddeld instrument kan met goed onderhoud tachtig jaar mee. Hiervoor is het wel nodig om stof dat onder het klavier komt regelmatig te laten verwijderen en de stiften van de toetsen te laten onderhouden.

Hetzelfde geldt voor het prachtige mechaniek. Dit hoort regelmatig onderhouden en afgesteld te worden. Zo klinkt en speelt je instrument optimaal en worden onnodige slijtage en kosten voorkomen. Je instrument krijgt zo de waardering die het verdient.

Je piano is een prachtig handwerk waarvan Bartolomeus Cristofori de grondlegger is (1700). Het stemmen en onderhouden van je piano is een ode aan dit fantastische instrument.

Pianostemmen

Voor een optimaal plezier van je instrument is het stemmen ervan een onmisbaar onderdeel. Dit omdat het ontstemmen van je piano een natuurlijk procees is van een combinatie van vocht en temperatuurverschillen, dat zijn uitwerking heeft op het hout en de trekkracht van zo’n 18.000 kg.

De toetsen op de piano bestaan uit 1, 2 of 3 snaren. Deze snaren zetten onafhankelijk van elkaar uit of krimpen. Daardoor raakt je instrument ontstemd. Als pianostemmer zorg ik ervoor dat alle snaren in combinatie met elkaar weer correct klinken. Ook onderhoud ik je piano door toekomstige of al bestaande gebreken te constateren en te verhelpen.

Vier generaties pianostemmers

Henricus Ekhart (1878) begon rond 1890 als pianostemmer, wat werd voortgezet door Hendricus Johannes (1913), Pim Ekhart (1946) en Richard Ekhart (1973). Door de generaties heen hebben de klant en de kennis en liefde voor het instrument altijd centraal gestaan. En dat geldt natuurlijk vandaag de dag nog steeds. Zoals de zangbodem de piano laat spreken, zo is het zijn speler die voor de piano spreekt, en de stemmer de bemiddelaar tussen speler en piano.

Ook interessant om te lezen is het stuk over Kees Ekhart in Dijk en Waard. In de tekst ‘Van wie bent u dr ien?’ leest u over de pianostemmers familie

www.rodi.nl/dijkenwaard/255467/10-vragen-aan-kees-ekhart

Stempels/visitekaartjes vanaf 1890

De Stempels komen uit begin 1900 die mijn opa gebruikte. Het vergeelde blaadje van H.Ekhart is van zijn broer die ook pianostemmer was van wie Kees Ekhart weer een zoon was (over hem kunt u lezen in Dijk en Waard). Goldschmeding was het eerste bedrijf waar een Ekhart in dienst trad. Uit Golschmeding ontstond Clavis waarvan mijn vader medeoprichter was. Clavis is in 2023 overgenomen door Meane. Het visite kaartje met Clavis erop is van mijn vader. Ook ziet u een visitekaartje uit Zweden waar ik als pianostemmer heb gewerkt. Bij terugkomst in Nederland richtte ik EkhartPiano op en ook Leefvrijkindercoaching.NL waar de piano ook onderdeel bij is.

Pianoles

Het is een grote stimulans om regelmatig les te krijgen van een deskundige pianodocent. Dit houdt je scherp en helpt je om verder te komen.

Voor pianoles in de regio Noord-Holland kunt je contact opnemen met:

 

Judith Brandsma
Hulststraat 64
1723 WX  Noord Scharwoude
Tel. 06 – 34 71 22 60
E-mail: pianolesjudith@hotmail.com
Website: www.pianolesjudith.nl 
Anie Isatryan 
Iepenlaan 7
1722ZE Zuidscharwoude
06-10813124

Contact

EkhartPiano’s4generations
Grootoort 94
1721 JB Broek op Langedijk

Telefoon: 06 – 12 44 56 36
E-mail: info@ekhartpiano.nl

BTW nummer NL 184670779B01
KvK 525260277

Of stuur mij een bericht via deze website.

    Deze site is beveiligd met ReCaptcha en de Google Privacy en Voorwaarden zijn van toepassing.